Tietoa Miekkailusta

Katso myös: Alkeiskurssit

Miekkailu on monipuolinen harrastus, jota voi harjoittaa iästä ja sukupuolesta riippumatta. Miekkailla voi monesta syystä, ehkä haluat hauskan lajin jota voi harrastaa kaverin kanssa tai haluat päästä eroon liikakiloista. Ehkä haluat kokeilla jotain uutta ja jännittävää? Tai haluat tulla huippu-urheilijaksi ja kiertää kisoissa ympäri maailmaa. Miekkailla ei siis tarvitse veren maku suussa, vaan juuri siten kun itse haluaa.

Miekkailu on vanha laji ja aikojen saatossa siitä on kehittynyt turvallinen urheilulaji. (historiasta ja turvallisuudesta lisää alempana) Miekkailu lyhyesti ja yksinkertaisena on: pistä ennen kuin vastustaja pistää. Todellisuudessa miekkailu on monimutkainen, mutta silti siihen pääsee helposti kiinni, sillä kaikilla on luontaisesti jonkinlainen hyökkäys ja puollustusvaisto. Kuitenkin miekkailu on sellainen laji jossa voi kehittyä aina. Siispä siinä riittää harjoittelemista vaikka koko elämäksi!


Miekkailussa kehittyvät niin fyysinen voima, kuin taktinen ajattelukyky ja mielenhallinta. Nykyisessä urheilumiekkailussa on kolme aselajia: Kalpa, säilä ja floretti. Savonlinnassa miekkaillaan pääasiassa kalpaa. Kalpa on säännöiltään yksinkertaisin.

Miekkailun turvallisuus

Usein luullaan, että miekkailu on vaarallista, mutta turvallisten suojavarusteiden ja sääntöjen ansiosta miekkailu on turvallinen laji, turvallisempi kuin esimerkiksi jalkapallo tai jääkiekko. Miekkailussa sattuvat vammat voivat olla nilkan nyrjähdyksiä tai pieniä mustelmia.

ohje_harjoitusturvallisuudesta_2018.pdf

Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton ohje harjoitusturvallisuudesta

Miekkailun Historiaa


Miekkailu on eräs maailman vanhimmista urheilumuodoista.

Miekkailun historia on yhtä vanha kuin ihmissuku. Tutkijat ovat osoittaneet, että muinaisen alkuihmisen taistelu olemassaolonsa puolesta pakotti ihmistä käyttämään jotain kättä pidempää esinettä taisteluaseena petoja, ja joskus toisia ihmisiäkin vastaan. Jotta ihminen olisi säilynyt hengissä, tuli hänen osata taitavasti hyökätä ja puolustaa itseään.

Noin vuonna 1880 miekkailu muodostui nykyiseksi kilpaurheiluksi, jossa käytetään kolmea asetta: kalpaa, florettia ja säilää. Kun miekkailusta tuli enemmän urheilulaji kuin taistelu, sen säännöt alkoivat kehittyä ja miekkailua vietiin turvallisempaan suuntaan.

Historiallisen kehityksen myötä puunuija vaihtui metalliseksi lyömäaseeksi alkaen vähitellen muistuttaa tuntemaamme miekkaa. Antiikin Kreikassa ja Rooman valtakunnan sotilas- ja gladiaattorikouluissa sekä keskiajan ritariston keskuudessa miekkailu oli erittäin suosittua.

Ruutiaseen keksiminen 1400-luvulla muutti miekkailun luonnetta enemmän urheilullisempaan suuntaan. Tällöin syntyi runsaasti miekkailuseuroja, joissa alettiin opettaa miekkailua järjestestelmällisesti. Jo tuolloin italialaisille miekkailu merkitsi tiedettä, taidetta ja urheilua. Miekkailutaidon kehitystä ohjasivat lisäksi aina 1900-luvulle asti veriset kaksintaistelut, jotka muodostuivat varsin yleiseksi tavoiksi riita- ja kunniakysymysten selvittelyssä.

Miekkailu on aina ollut mukana olympialaisissa ensimmäisistä Ateenan 1896 kisoista lähtien. Naiset osallistuivat floretilla ensimmäisen kerran olympialaisten miekkailukilpailuun Pariisissa 1924. Nykyisin naiset miekkailevat myös kalvalla ja säilällä.

1940-50-luvuilla kehitetyt kalvan ja floretin sähköiset merkitsijälaitteet muuttivat miekkailun luonnetta vauhdikkaammaksi ja yksinkertaisemmmaksi.

Miekkailusta on viimeksi kuluneen 40 vuoden aikana tullut erittäin kansainvälinen ja nykyaikainen urheilumuoto, jonka kärkitaso on henkilökohtaisesti ja maittain erittäin laaja. MM- ja olympiamitalitilastoissa on nykyisin mukana monta maata, joiden keskinäiset järjestykset vuosittain vaihtelevat paljon. Suurimmat mitalimäärät kaikilla aseilla ovat keränneet Italia, Ranska, Unkari, Saksa, Venjäjä, Puola ja Romania. Lisäksi kalvalla ovat Ruotsi ja Sveitsi olleet perinteisiä mitalimaita. Kiinasta ja Yhdysvalloista on tullut nykyisin uusi huippumaa.

Lähde: https://www.espoonmiekkailijat.fi/em/miekkailuhistoriaa/

Pyhän Olavin Miekkailijat ry